Nikolaihof odwiedziliśmy w ciepły, czerwcowy wieczór. Zostaliśmy oprowadzeni po założonych w czasach Cesarstwa Rzymskiego piwnicach. Obejrzeliśmy także używaną do dziś, 350-letnią prasę do winogron. Wina natomiast degustowaliśmy pod starymi, kwitnącymi lipami.

Letni wieczór wśród lip  w Nikolaihof © Nikolaihof

Na początku lipca opublikowaliśmy nasz wywiad z Christine Saahs. Dziś natomiast chcielibyśmy podzielić się z Wami wrażeniami z degustacji. 

 

 Im Weingebrige

Pierwsze wzmianki o Im Weingebrige można znaleźć w zapiskach mnichów, którzy przejęli ją po upadku Cesarstwa Rzymskiego. To tu w 511 roku modlił się św. Seweryn. Im Weingebrige jest najstarszą znaną nazwą winnicy w Europie. 

 

Im Weingebirge Gruner Veltliner Federspiel 2010

Wino, które spędziło prawie 7 lat w beczkach (zostało zabutelkowane w kwieniu 2017).

Aromaty miodowe oraz zapach kwiatu lipy.
Intensywna, grunerowa kwasowość.
Długo utrzymujący się smak wczesnych jabłek i niezbyt dojrzałych śliwek.

Im Weingebrige Gruner Veltliner Smaragd 2015 

W nosie – aromat mokrego tynku, mieszający się z zapachem miodu i białych kwiatów.
W ustach – pojawia się lekka, przyjemna skórkowa gorzkość, smak jest bardzo skoncentrowany.
Typowa dla grunera kwasowość jest nadal wyczuwalna, a przy tym wino pozostaje kremowe i długie.

Riesling Vinothek 2000 

Riesling Vinothek powstaje z najlepszych części zbiorów. Dojrzewa 16 lat w dużej beczce z austriackiego dębu.

Efektem jest wino o aromacie grejpfruta, miodu i kwiatów lipy.
Zadziwiająco (jak na rieslinga) niska kwasowość, lekko żelazisty posmak i podobnie jak w nosie – nieco miodu i dojrzałych cytrusów.

 

 Vom Stein
Vom Stein jest częścią winnicy Silberbichl. Występująca w pokrywających ją krzemieniach mika, odbijając promienie słońca, połyskuje niczym srebro, stąd też nazwa silber (niem. srebrny). Bichl natomiast jest modyfikacja słowa Bühel, oznaczającego wzgórze.
Silberbichl leży na granicy pomiędzy Wachau i Kremstal. Winnica ta jest największą, pod względem zajmowanej powierzchni wśród winnic Wachau.

Vom Stein Riesling Federspiel 2011

Wino o aromacie naftaliny, przeplatającym się z zapachem polnych ziół.
W ustach – intensywna kwasowość, posmak ziół i twardej gruszki.

Vom Stein Riesling Smaragd 2014

Aromaty trawy mieszają się z zapachem miodu i cytryny.
W ustach konsekwentnie – dobrze wyczuwalna cytrynowa kwasowość i przyjemny posmak ziół.

Steinriesler Riesling 2004

„Riesler” to dawna nazwa rieslinga.
Ciepłe i słodkie aromaty białych kwiatów, niezbyt dojrzałej śliwki mieszają się z lekką nutką aromatu nafty.

 

 Steiner Hund

Steiner Hund © Nikolaihof

Steiner Hund  to bardzo kamienista, trudna w uprawie winnica. Według legendy kiedyś była w posiadaniu bogatego winiarza, który, gdy przyszła klęska głodu wymienił ją na psa. Stąd też zapewne w nazwie słowo hund, oznaczające właśnie psa.
Steiner Hund znajduje się w sąsiadującym z Wachau regionie – Kremstal.

 

Steiner Hund Riesling 2014

Wśród aromatów pojawia się zarówno dojrzała pomarańcza i cytryna, jak i nieco polnych ziół oraz białych kwiatów. Intensywna kwasowość, smak twardej, białej brzoskwini i ziół, długo pozostaje w ustach.

Neuburger
Neuburger to bardzo wrażliwy szczep,  spotykany głównie w Austrii. Jest spokrewniony z sylvanerem i roter veltlinerem.

 

Neuburger 2017

Aromaty herbaty z cytryną i suszonej moreli, które kojarzą się z raczej nieco dojrzalszymi winami.
W ustach – wysoka kwasowość, skoncentrowany smak dojrzałego jabłka i gruszki, a do tego lekka słoność.

 

Wina produkowane w Nikolaihof są importowane przez Wino Makłowicz.