Nikolaihof odwiedziliśmy w ciepły, czerwcowy wieczór. Zostaliśmy oprowadzeni po założonych w czasach Cesarstwa Rzymskiego piwnicach. Obejrzeliśmy także używaną do dziś, 350-letnią prasę do winogron. Wina natomiast degustowaliśmy pod starymi, kwitnącymi lipami.
Na początku lipca opublikowaliśmy nasz wywiad z Christine Saahs. Dziś natomiast chcielibyśmy podzielić się z Wami wrażeniami z degustacji.
Im Weingebrige
Pierwsze wzmianki o Im Weingebrige można znaleźć w zapiskach mnichów, którzy przejęli ją po upadku Cesarstwa Rzymskiego. To tu w 511 roku modlił się św. Seweryn. Im Weingebrige jest najstarszą znaną nazwą winnicy w Europie.
Wino, które spędziło prawie 7 lat w beczkach (zostało zabutelkowane w kwieniu 2017).
Aromaty miodowe oraz zapach kwiatu lipy.
Intensywna, grunerowa kwasowość.
Długo utrzymujący się smak wczesnych jabłek i niezbyt dojrzałych śliwek.
Im Weingebrige Gruner Veltliner Smaragd 2015
W nosie – aromat mokrego tynku, mieszający się z zapachem miodu i białych kwiatów.
W ustach – pojawia się lekka, przyjemna skórkowa gorzkość, smak jest bardzo skoncentrowany.
Typowa dla grunera kwasowość jest nadal wyczuwalna, a przy tym wino pozostaje kremowe i długie.
Riesling Vinothek powstaje z najlepszych części zbiorów. Dojrzewa 16 lat w dużej beczce z austriackiego dębu.
Efektem jest wino o aromacie grejpfruta, miodu i kwiatów lipy.
Zadziwiająco (jak na rieslinga) niska kwasowość, lekko żelazisty posmak i podobnie jak w nosie – nieco miodu i dojrzałych cytrusów.
Vom Stein
Vom Stein jest częścią winnicy Silberbichl. Występująca w pokrywających ją krzemieniach mika, odbijając promienie słońca, połyskuje niczym srebro, stąd też nazwa silber (niem. srebrny). Bichl natomiast jest modyfikacja słowa Bühel, oznaczającego wzgórze.
Silberbichl leży na granicy pomiędzy Wachau i Kremstal. Winnica ta jest największą, pod względem zajmowanej powierzchni wśród winnic Wachau.
Vom Stein Riesling Federspiel 2011
Wino o aromacie naftaliny, przeplatającym się z zapachem polnych ziół.
W ustach – intensywna kwasowość, posmak ziół i twardej gruszki.
Vom Stein Riesling Smaragd 2014
Aromaty trawy mieszają się z zapachem miodu i cytryny.
W ustach konsekwentnie – dobrze wyczuwalna cytrynowa kwasowość i przyjemny posmak ziół.
Steinriesler Riesling 2004
„Riesler” to dawna nazwa rieslinga.
Ciepłe i słodkie aromaty białych kwiatów, niezbyt dojrzałej śliwki mieszają się z lekką nutką aromatu nafty.
Steiner Hund
Steiner Hund to bardzo kamienista, trudna w uprawie winnica. Według legendy kiedyś była w posiadaniu bogatego winiarza, który, gdy przyszła klęska głodu wymienił ją na psa. Stąd też zapewne w nazwie słowo hund, oznaczające właśnie psa.
Steiner Hund znajduje się w sąsiadującym z Wachau regionie – Kremstal.
Steiner Hund Riesling 2014
Wśród aromatów pojawia się zarówno dojrzała pomarańcza i cytryna, jak i nieco polnych ziół oraz białych kwiatów. Intensywna kwasowość, smak twardej, białej brzoskwini i ziół, długo pozostaje w ustach.
Neuburger
Neuburger to bardzo wrażliwy szczep, spotykany głównie w Austrii. Jest spokrewniony z sylvanerem i roter veltlinerem.
Neuburger 2017
Aromaty herbaty z cytryną i suszonej moreli, które kojarzą się z raczej nieco dojrzalszymi winami.
W ustach – wysoka kwasowość, skoncentrowany smak dojrzałego jabłka i gruszki, a do tego lekka słoność.
Wina produkowane w Nikolaihof są importowane przez Wino Makłowicz.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...