![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/LRM_20230313_111519-1024x987.jpg)
Mozela – riesling i strome winnice. O tym jak różnorodne są mozelskie winnice pisałam, dzieląc się wrażeniami z degustacji win Heymann-Löwenstein. Dziś czas przedstawić sąsiadującego z Lowensteinami, ważnego dla Terrasenmosel producenta jakim jest Matthias Knebel.
Matthias stał się odpowiedzialny za swoje winnice niespodziewanie. Jego ojciec (Reinhard) zmarł nagle w 2004 roku – w momencie gdy Matthias dopiero zaczynał studia enologiczne w Gaisenheim. Początkowo ani Mathias, ani jego matka – Beate nie byli w stanie zająć się winnicami i winem. Dlatego przez pierwszych pięć lat główną osobą odpowiedzialną za produkcję wina w Weingut Knebel był Gernot Kollman (współpracujący wcześniej z Van Volxem). Nazwisko Knebel stawało się popularne na świecie, a dalsze, samodzielne zmiany prowadzone przez Matthiasa sprawiły, że dziś jest jednym z lepiej rozpoznawalnych i cenionych producentów znad Mozeli.
W winnicach Mathiasa dominuje riesling – stanowiący 98% nasadzeń, pozostałe 2% to weissburgunder. I to dominujący w jego winnicach szczep przedstawił Matthias w czasie degustacji w której miałam przyjemność uczestniczyć.
Musująca historia
Pierwszym zaprezentowanym winem był Sekt. Niemcy zajmują pierwsze miejsce pod względem konsumpcji win musujących na świecie. Wyprzedzają pod tym względem Francję, USA, Rosję i Włochy. Przez lata to właśnie Niemcy byli ważnym producentem musiaków – Joseph Krug, czy Peter Arnold Mumm pochodzili właśnie stamtąd. Innym znanym w Szampanii Niemcem był – Christian Kessler, który współprowadził wraz z Barbe Ponsardin (Veuve Clicquot) jej dom szampański. Po kilku latach Kessler opuścił Szampanię. W 1826 roku założył w Esslingen pierwszą w Niemczech winiarnię produkującą sekty. W ciągu kolejnych lat, niemal we wszystkich regionach Niemiec powstały tzw. Champagne-Farbriken (Szampan stał się chronioną nazwa dopiero w 1927 roku). Pisząc “wszystkich” mam też na myśli nie tylko dobrze znany fanom współczesnego polskiego wina Dolny Śląsk, ale również regiony takie jak Bawaria czy Badenia – współcześnie mało kojarzone z winami musującymi. Jednak to Mozela, a dokładniej okolice leżącej na zbiegu Mozeli i Renu, Koblencji stały się centrum win musujących. Produkcja win musujących wzrosła w XIX wiek z 25 tysięcy w 1840 roku do 12 milionów 60 lat później.
Zmiany podatkowe wprowadzone na początki XX wieku przez Cesarza Wilhelma II zatrzymały rozwój. Zainteresowanie Sektami spadło gdy wprowadzono podatek – mający na celu finansowanie marynarki wojennej – który z resztą (po kilku zmianach) obowiązuje do dziś – jest nakładany na wina musujące sprzedawane w Niemczech, ale nie sekty przeznaczone na eksport.
Obecnie, znakomita większość sprzedawanych w Niemczech win nazwanych “Sekt” nie zalicza się do czołówki jakościowej win musujących. Zmiany w tym względzie następują powoli. Producenci należący do organizacji VDP od 2020 roku mogą wyróżnić swoje wina – pochodzące z najlepszych winnic, zbierane ręcznie i fermentowane metodą tradycyjną terminem VDP Sekt lub VDP Sekt Prestige. Pierwszy odnosi się do Sektów nierocznikowych – dojrzewających na osadzie co najmniej 15 i rocznikowych, które spędziły na osadzie min. 24 miesięcy. Drugi jest stosowany tylko do określenia musujących win rocznikowych, które spędziły na osadzie co najmniej 36 miesięcy. Na szczęście dobrzy producenci są też w stanie wyprodukować wina musujące, które – nawet nie “łapiąc się” w żadną z dwóch kategorii – pozostają bardzo smaczne. Oto przykład:
Riesling Sekt Brut 2020
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/knebel_rieslingsekt-730x208-1.jpg)
Wśród aromatów (o średnim natężeniu) dominuje kwaśne, lekko cydrowe jabłko i cytryna. W ustach kremowość i świeżość – która nie dziwi, biorąc pod uwagę, że wino spędziło 12 miesięcy na osadzie drożdżowym. Cytrynowa skórka przeplata się z migdałową, lekko wyczuwalną, ale nie męczącą słodyczą – zawartość cukru, jaka pozostała po fermentacji w winie to 8 g/l. (160 zł)
Po degustacji musiaka przyszła kolej na spróbowanie spokojnych win z Weingut Knebel – spełniających wymagania VDP.
Wszystkie wina Matthiasa fermentują spontanicznie – sprawia to, jak mówi, że dla jego win szczególnie ważny jest rocznik. Chłodny, umiarkowanie deszczowy 2021 był zdaniem winiarza rokiem bardzo sprzyjającym rieslingowi.
Riesling Mosel 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/knebel_riesling_2019-730x185-1.jpg)
To wino pachnące migdałami, zielonym jabłkiem i świeżymi, letnimi morelami. W ustach garstka polnych ziół, przeplatająca się z morelowymi aromatami. Pełne miętowej świeżości i dobrze zbudowane. Młodziutkie – najlepszy czas jeszcze przed nim. (85 zł)
Riesling von den Terrassen 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/knebel_terrasen.jpg)
Ten sam rocznik i szczep, ale pochodzący ze stromych, tarasowych winnic. Większa ekspozycja na słońce sprawia, że wino jest trochę bogatsze niż jego poprzednik. Podobnie jak we wcześniejszym winie nie braknie tu chrupkiej moreli i ziołowej świeżości. Towarzyszą im jednak nuty świeżego i prażonego migdała i pomelo (zarówno soczystego miaższu, jak i skórki). Podobnie jak poprzednik – spokojnie może poczekać na otwarcie kilka lat. (125 zł)
Riesling von den Terrassen R 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/terrasenR.jpg)
Połowa wina fermentowała w używanych beczkach, drugie pół – w stalowych zbiornikach. Wino jest “ciepłe” w odbiorze, mocno zbudowane z wyczuwalnym, ale dobrze zbalansowanym przez kwasowość cukrem resztkowym (pozostało go 10.5 g/l). Morelowym nutom towarzyszą tu aromaty i smak brzoskwini i czerwonego jabłka. Skoncentrowane i chrupkie zarazem. (155 zł)
Riesling Alte Reben 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/alteReben.jpg)
To wino powstało z owoców starych (70-80 letnich krzewów), które nie zostały zaszczepione na podkładkach. Przed atakiem filoksery chroni je łupkowo-kwarcytowa gleba.
Pikantne, gęste, lekko słone. Pachnie prażonym migdałem i pestkami gruszki. Cukier resztkowy – a jest go 10 g/l jest wyczuwalny (czerwone, słodkie jabłko), ale dobrze zgrywa się ze słonymi nutami. Za mocną budową chowa się nieco obecna także w tym winie chrupiąca, świeża morela. (169 zł)
Röttgen Riesling GG 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/Rottgen.jpg)
Wino powstało z rieslinga rosnącego w jednej z najbardziej stromych winnic Mozeli – Röttgen. Więcej o tej winnicy więcej przeczytacie tutaj. Wino powstałe pod opieką Matthiasa dojrzewało w stali (50%) i w używanych beczkach. Zastosowane beczki były wcześniej używane kilkukrotnie (najnowsza była pierwszy raz używana w 2015 roku) i nie były wypalane – po to żeby zachować jak największą neutralność.
Wino jest pikantne, rozmarynowe i herbaciane nuty przeplatają się w nim z aromatem białych kwiatów i mandarynki. Morela – tak łatwo wyczuwalna w wyżej opisanych winach pojawia się tutaj tylko w smaku, a towarzyszy jej lekka goryczka grejpfrutowej skórki. (340 zł)
Uhlen Riesling GG 2019
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/uhlen.jpg)
To wino z ciepłego rocznika, ze szczególnej winnicy jaką jest Uhlen – a dokładniej jej bogata w kredę i skamieniałości winnica stanowiąca część Uhlen – Laubach.
25% wina dojrzewało w beczce, reszta – w stalowych zbiornikach. Matthias mówi, że nie usuwa liści winorośli, bo chroni to winogrona przed słońcem, a co za tym idzie – produkcją dużych ilości karotenoidów, które odpowiadają za petrolowe aromaty rieslinga.
Tutaj są one leciutko wyczuwalne, ale towarzyszy im sporo pikantnych nut i zarazem świeżości. Wino jest gęste, mocno zbudowane i jednocześnie chrupkie. Grillowana brzoskwinia towarzyszy tu chrupiącej antonówce, skórce cytryny i lekkiej goryczce czerwonego grejpfruta. (350 zł)
Kabinett i Spätlese
Ostatnie dwa wina próbowane podczas degustacji to Kabinett i Spätlese.
Pierwsza kategoria z jednej strony cieszy się dużą popularnością, z drugiej – zmienia się stylistycznie, czasem niebezpiecznie zbliżając się zawartością cukru i smakiem do słodszego wina z późnego zbioru – Spätlese. Piszę “niebezpiecznie”, bo Kabinett z założenia powinien być lżejszy niż Spätlese. Z czasem jego słodycz staje się mniej wyczuwalna, a kwasowość i niski poziom alkoholu sprawiają, że dobry Kabinett to wino świeże, bardzo pijalne i łatwe do połączenia z wieloma różnymi daniami.
Historia nazwy Kabinett sięga początkiem XVIII wieku. Nazwy tej (pisanej wówczas przez “C”) użyto po raz pierwszy to określenia rieslinga powstającego w Rheingau. Słowo wywodzi się od “Cabinetstück” (albo “Kabinet[t]stück”) stosowanego do określenia rzeczy wartych pokazania w muzeum, a także – ważnych dzieł literatury i muzyki. Dobre Kabinetty – podobnie jak dzieła sztuki – zyskują wraz z czasem. Niektóre z nich trafiają na aukcje. Ceny licytowanych butelek sięgają 500-600 euro. Kabinett jest kategorią modną i nic nie wskazuje na to, żeby fascynacja tymi winami szybko się zakończyła. Tym bardziej, że ceny dobrych, dostępnych dla zwykłych osób butelek często zbliżone są raczej do 20-25 niż 500 euro.
Dobry przykład wciąż bardzo młodego wina tej kategorii przedstawił Matthias Knebel w czasie degustacji.
Röttgen Riesling Kabinett 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/kabinett.jpg)
Ciepłe, gruszkowo-mangowe nuty przeplatają się w nim z odświeżającym, dodającym lekkości aromatem i smakiem świeżych ziół. Cytrynowa, kwasowość dobrze balansuje słodycz. (155 zł)
Po Kabinett’cie przyszedł czas na wino kończące degustację wino z późnego zbioru:
Röttgen Riesling Spätlese 2021
![](https://enowersytet.pl/wp-content/uploads/2023/08/spatlese.jpg)
Wino pachnie kwiatem pomarańczy i świeżą morelą. W smaku – dojrzała soczysta gruszka i pomarańczowa słodycz (zawartość cukru resztkowego to 75 g/l), dobrze równoważona kwasowością (10g) – która wspólnie z świeżymi, chłodnymi szałwiowymi aromatami dodaje świeżości winu. (230 zł)
Wina degustowałam w czasie degustacji branżowej organizowanej przez importera – Poniente.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...