O mnie
Witaj w Enowersytecie!
Zastanawiasz się skąd ta nazwa?
Enologia to nauka o winie.
Podróżuję, spotykam ludzi wina i degustuję i właśnie wrażeniami chcę się tutaj dzielić!
Kim jestem?
Gosia Partyka – winem interesuję się od kilku dobrych lat. Nim zaczęłam pisać skończyłam (w 2015 roku) kurs WSET 3, obecnie uczę się do WSET Diploma.
Z wykształcenia – doktor biologii molekularnej, przez 2 lata pracowałam w międzynarodowej korporacji, próbując połączyć niezwiązaną z winem pracę z pasją. Rzeczywistość jednak weryfikuje plany – moje artykuły coraz częściej pojawiają się nie tylko na blogu, ale także w prasie winiarskiej.
Moje artykuły możecie znaleźć na stronach:
Jancis Robinson (3 artykuły konkursowe – naukowy i o Mołdawii + o rodzinie Schodl)
Trybuszon (także w wersji drukowanej)
Należę do Stowarzyszenia Kobiety i Wino
Za stronę techniczną (nagrywanych czasem podcastów i bloga) odpowiada mój mąż – Michał.
Wina z Dolnego Śląska – i nie tylko – Enowersytet
"[…] zeszłym roku, pisząc o rose, wspominałam o Nestorze Kościańskim i jego miłości ..."
Champagne Marguet, Bouzy, 2013 – Enowersytet
"[…] Benoit Marguet i jego drogi do biodynamiki opisałam tutaj, pisząc o Blanc ..."
Winepress #5 – Enowersytet
"[…] “grozi nam” w najbliższym czasie? Co wpływa na to jak smakuje nam ..."
Winepress #4 – Enowersytet
"[…] Z Francji przenieśmy się do Ameryki Południowej – niczym Bequignol – szczep o ..."
Winepress #3 – Enowersytet
"[…] Ten tydzień zaczęłam od krótkiego wpisu o naturalnym (choć z wyboru winiarza ..."