Ten tydzień zaczął się od smutnych wiadomości z Włoch – walkę z Covidem przegrał Pio Boffa – przedstawiciel czwartego pokolenia Pio Cesare. Więcej o nim i o jego winiarni możecie przeczytać tutaj, albo posłuchać (nagranego w marcu 2021 wywiadu z Federicą Boffa wywiadu) tu.
Skoro już jesteśmy przy Covidzie – tutaj możecie posłuchać i przeczytać o tym o powracaniu do pełni zdolności degustacyjnych po chorobie.
Z Francji przenieśmy się do Ameryki Południowej – niczym Bequignol – szczep o którym pisałam tutaj.
I z powrotem do Europy – warto zajrzeć tutaj, żeby zapoznać się z planowanymi zmianami w hierarchii niemieckich win (szczegółowo opisanej na stronie niemieckiego instytutu wina) – bazującej na pochodzeniu geograficznym.
A na koniec – zapraszam do Serbii – o Oskarze Maurerze i jego winach (ze szczególnym uwzględnieniem potrójnie fermentowanego, pomarańczowego wina Babba) przeczytacie u Piotra/ Wine o’clock.
Polecam zarówno wpis, jak i wina, które też miałam przyjemność poznać!
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...