Opublikowany ostatnio na stronie miesięcznika Decanter artykuł o nowej kategorii Cavy stał się dla nas inspiracją do opowieści o producencie, którego wino już od jakiegoś czasu czekało na zaprezentowanie na stronach enowersytetu.
Artykuł przedstawia historię i powody powstania Cava de Paraje Calificado – istniejącej od czerwca 2015 roku kategorii Cavy, przeznaczonej dla win powstających z owoców jednej, wyróżniającej się jakością winnicy, dojrzewających na osadzie przez co najmniej 36 miesięcy.
Kategoria ta powstała, by wyróżnić Cavy najlepszej jakości, które wcześniej ciężko było odróżnić od “zwykłych” Cav Gran Reserva.
Problem z wyjątkowością Cavy, często odbieranej jako tani musiak, niekoniecznie najwyższej jakości, zauważyli już dobrych kilka lat wcześniej niektórzy katalońscy producenci.
Wśród nich znalazł się Pepe Raventós, menager, odpowiedzialny za produkcję wina i uprawę winorośli w Raventós i Blanc.
Winiarnia została założona w 1986 roku przez jego ojca – Manuela Raventós’a, który nadal jest jej właścicielem.
Rodzina Raventós od 1497 roku posiada swoje winnice w okolicach katalońskiego miasteczka Sant Sadurni d’Anoia, będącego centrum produkcji Cavy . To z ich owoców, pod koniec XIX wieku, Josep Raventós Fatjó, zainspirowany szampanem, wyprodukował pierwsze katalońskie wino musujące (przez kolejne lata, aż do wejścia Hiszpanii do Unii Europejskiej, znane jako Xampany).
Rodzina Raventós zarządzała też produkującą gigantyczne ilości Cavy winiarnią – Codorniu, Manuel Raventós do 1982 roku był szefem tej firmy. Gdy w 1986 roku powstała apelacja Cava, Manuel stał się przewodniczącym rady nadzorczej nowopowstałej apelacji.
Przez kolejne lata wielu producentów wina, które miało być “hiszpańską odpowiedzią na Szampana”, zamiast inwestować w jakość, poprzestawało na powiększaniu produkcji.Cava nie cieszyła się szerokim uznaniem, mimo starań producentów takich jak, przedstawiony już przez nas wcześniej Recaredo, czy opisywany dzisiaj Raventós i Blanc.
W przeciwieństwie do Recaredo, który pozostał wierny regułom apelacji, w 2012 roku Pepe Raventós zadecydował o odłączeniu winiarni od DO Cava, w zamian tworząc własną, prawdopodobnie jedną z najmniejszych apelacji na świecie – Conca del Riu Anoia (kat. Dorzecze Anoi). Zgodnie z zasadami nowej apelacji wino powinno powstać z owoców rosnących w winnicy, która ma co najmniej 10 lat i jest uprawiana zgodnie z zasadami biodynamiki, wino musi dojrzewać minimum 18 miesięcy i zawsze być winem rocznikowym.
Nie udało nam się znaleźć informacji, czy jakikolwiek producent, poza założycielami apelacji produkuje wina DO Conca del Riu Anoia. Wiemy natomiast, że wina powstające w winnicach Raventós i Blanc są zdecydowanie godne polecenia.
Oto przykład – L’Hereu Blanc de Blancs 2014
Wino powstałe z owoców Macabeu, Xarel.lo i Parellady, których najstarsze krzewy mają 40 lat. Po drugiej fermentacji w butelce, dojrzewało 18 miesięcy na osadzie drożdży.
W kieliszku złote, z delikatnymi, miękkimi bąbelkami.
Średnia intensywność aromatów. Wino pachnie grzankami, brzoskwinią, suszoną morelą, dojrzałymi jabłkami i ananasem, pojawia się też leciutki zapach nafty.
W ustach – wysoka kwasowość, lekka goryczka i leciutka słodycz. Wino jest złożone, pojawia się smak cytryny, brzoskwini, nie do końca dojrzałej nektarynki i trochę drożdży. Mocna koncentracja smaku i ciężkość sprawiają, że najlepiej sprawdzi się w towarzystwie jedzenia, np risotta z dynią i kozim serem.
Wina Raventós i Blanc są importowane do Polski przez Złoto Hiszpanii. Zakup własny.
Jeśli interesuje Was temat Cavy i biodynamiki – zachęcamy do posłuchania naszych wywiadów z Tonem Recaredo – biodynamicznym producentem Cavy wysokiej jakości. Wywiad o Cavie znajdziecie tutaj, a tu jest rozmowa o biodynamice.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...