Do cyklu wywiadów (o Cavie i o biodynamice) z Tonem Mata, wnukiem założyciela Recaredo dołączamy notki degustacyjne.

Będąc w Katalonii odwiedziliśmy region Penedes oraz miasteczko Sant Sadurni d’Anoia – “stolicę” apelacji Cava.  Mimo, że apelacja ta jest rozsiana po całej Hiszpanii, 90% producentów tworzy swoje wina właśnie w okolicy Sant Sadurni d’Anoia.

Cava to wino musujące,  powstające z wykorzystaniem metody tradycyjnejWiele osób kojarzy je na pewno z łatwymi do znalezienia w supermarketach Cavami Freixenet. Ten producent tworzy ponad 200 milionów (!) butelek – ponad 50% wszystkich Cav. Nie dziwi więc wiadomość, że Freixenet znajduje się w piątce największych producentów wina musującego na świecie.

 Recaredo to natomiast mały producent, bardzo ceniący jakość. Produkuje wina tylko z własnych, uprawianych biodynamicznie winnic. Są to tylko wina rocznikowe. By jak najlepiej odzwierciedlić warunki w których powstawały, nie dodaje się do nich cukru (są winami Brut nature), a proces degorgement’u (usunięcia korka po dojrzewaniu na osadzie drożdży) odbywa się ręcznie i bez zmrożenia osadu.

Piwnice Recaredo wybraliśmy jako główny cel naszej wycieczki do Sant Sadurni d’Anoia.

Po oprowadzeniu po piwnicach, zostaliśmy zaproszeni do degustacji 3 win.

Terrers 2008, Brut nature, Gran Reserva 

Terrers

46% Xarello, 40% Macabeu, 14% Parellada
Terrers – czyli terroir
Winogrona przeznaczone do jego produkcji rosły na wapiennym podłożu.
Spędzło 68 miesięcy (przypomnijmy – minimalne wymagania dla apelacji to 30 miesięcy!) na osadzie.
Bardzo przyjemne delikatne bąbelki
Nos: nuty tostowe, a przede wszystkim jabłka – zarówno świeże jak i bardzo dojrzałe
Usta: dominują jabłka, pojawiają się też zioła i cytrynowa kwasowość, a także nuty drożdżowe
Ulubione (spośród degustowanych Cav) wino Michała

Subtil 2007, Brut Nature, Gran Reserva

Subtil

62% Xarel·lo 8% Macabeo 30% Chardonnay
2007 to ostatni rocznik Subtil z Chardonnay, w kolejnych odmiana ta będzie zastąpowana Malvasią.
7% dojrzewało w dębowych beczkach, 56 miesięcy dojrzewało na osadzie.
Kremowe, miękkie, złożone. Ma sporo ciała i przyjemną kwasowość.
Wyczuliśmy nuty kawowe, grzankowe, a także jabłka i gruszki.
Faworyt Gosi.

Brut de brut 2006, Brut nature, Gran reserva

Recaredo Brut de Brut

53%  Xarel·lo  47%  Macabeu
Vi de finca – czyli z tylko jednej parceli – Serral del vell
Dojrzewało przez 87 miesięcy (ponad 7 lat!) na osadzie.
Bardzo złożone, eleganckie, w nosie aromaty kawowe i dymne, w ustach pojawiają się jabłka, kawa, dobra kwasowość zbalansowana słodyczą.

Gdy będziecie wybierać się do Barcelony, przy okazji zajrzyjcie do Sant Sadurni d’Anoia i odwiedźcie piwnice Recaredo.

Wina Recaredo są importowane przez szczeciński Wineland.

Degustowaliśmy na zaproszenie producenta.