Strona 3 z 8

Od garganegi do shiraza – flaszki we mgle

Okazja udziału  w degustacji w ciemno nie zdarza się często. Szkoda, bo jest to świetny sposób by wyostrzyć zmysły, poszerzyć…

Winne wtorki: Madera – wywiad i degustacja

Z przedstawianiem win wzmacnianych chcieliśmy poczekać na trochę chłodniejsze dni. Zmieniliśmy nieco plany, gdy Irek Wis zaproponował właśnie takie wina…

Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort

Baga z początku wydaje się być szczepem z którym ciężko się zaprzyjaźnić – niezależnie od tego czy jest się winogrodnikiem,…

Winne wtorki – kilka słów o Muscadecie

Kilka ostatnich dni spędziliśmy poza Warszawą. Jak to zwykle bywa, będąc w większych miastach planowaliśmy także odwiedzić sklepy z winem nieznanych…

Winne wtorki: białe Tempranillo

Tematem dzisiejszych Winnych wtorków są klony/mutanty znanych czerwonych odmian. Podejrzewamy, że nie wszyscy mogą być zafascynowani molekularnymi podstawami powstawania nowych…

Jak popsuć wino w dwa tygodnie?

  O tym, że światło źle wpływa na wino wiedzą chyba wszyscy. Producenci szampanów chronią swoje wina przed niszczącym wpływem…

Wywiad z organizatorką Festiwalu Kocham Bąble

Jak powstał pomysł na Festiwal? Co, oprócz degustacji jest planowane? W co się ubrać? O tym wszystkim usłyszycie w wywiadzie…

Ploteczki i fakty ze świata win musujących

Pora przyjrzeć się kilku znanym (a także trochę mniej znanym, ale bardzo dobrym) producentom win musujących. Wpis przyda się na…

Święto bąbli we Wrocławiu!

Wakacje to czas festiwali i to nie tylko muzycznych! Już za tydzień – 22-23 lipca we Wrocławiu odbędzie się festiwal…

Australijskie winnice Bertholda Salomona

Są takie szczepy, które rzadko pojawiają się w naszych kieliszkach. Cabernet Sauvignon zdecydowanie do nich należy. Na szczęście są także…

© 2017 Enowersytet. Szablon przygotowany przez Anders Norén.