(C) Danilo Bargen/Flickr

Ten tydzień zaczęłam od krótkiego wpisu o naturalnym (choć z wyboru winiarza bez certyfikatu) Encruzado 

O enzcuzado (od Pinha do Ribeiro Santo) pisał też Jerzy z Winnych okolic, a przekrojowy opis portugalskich win znajdziecie też we wpisie Naszego świata win.

Skoro jesteśmy przy opisach win – po przeczytaniu artykułu Terry’ego Thiese  zaczęłam zastanawiać się co wolicie czytać – niemal-poetyckie wywody degustacyjne, czy konkretne, zwięzłe informacje o winie?

Jeśli zastanawiacie się czy pisząc bloga o winie można zarobić – odpowiedź znajdziecie u Sebastiana

Wczoraj był międzynarodowy dzień malbeca – lubicie ten szczep? Mimo długiej znajomości, ja polubiłam tą odmianę całkiem niedawno – po spotkaniu z Laurą Catena. Laura oprócz opieki nad winiarnią, jest lekarką i kierowniczką Instytutu Catena, badającego różne aspekty wina i terroir, a do oprócz tego – mamą trójki dzieci.

Pomyślałam,  że podzielę się z wami  nagraniem wykładu Institute of Masters of Wine w którym (nie tylko  Laura) opowiada o badaniach prowadzonych w jej winnicach i o związku mikroorganizmów i terroir.