Ten tydzień zaczęłam od krótkiego wpisu o naturalnym (choć z wyboru winiarza bez certyfikatu) Encruzado
O enzcuzado (od Pinha do Ribeiro Santo) pisał też Jerzy z Winnych okolic, a przekrojowy opis portugalskich win znajdziecie też we wpisie Naszego świata win.
Skoro jesteśmy przy opisach win – po przeczytaniu artykułu Terry’ego Thiese zaczęłam zastanawiać się co wolicie czytać – niemal-poetyckie wywody degustacyjne, czy konkretne, zwięzłe informacje o winie?
Jeśli zastanawiacie się czy pisząc bloga o winie można zarobić – odpowiedź znajdziecie u Sebastiana.
Wczoraj był międzynarodowy dzień malbeca – lubicie ten szczep? Mimo długiej znajomości, ja polubiłam tą odmianę całkiem niedawno – po spotkaniu z Laurą Catena. Laura oprócz opieki nad winiarnią, jest lekarką i kierowniczką Instytutu Catena, badającego różne aspekty wina i terroir, a do oprócz tego – mamą trójki dzieci.
Pomyślałam, że podzielę się z wami nagraniem wykładu Institute of Masters of Wine w którym (nie tylko Laura) opowiada o badaniach prowadzonych w jej winnicach i o związku mikroorganizmów i terroir.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...