Splot różnych wydarzeń sprawił, że tym razem mam dla Was prasówkę z ostatnich dwóch tygodni.
Zacznijmy od …mineralności – pisze Adam Leith Gollner Dla mnie mineralność w winie to (najczęściej) słoność, albo nuty łupanego krzemienia – o tych pierwszych napisała Amy/Wine enthusiast, natomiast w sporo starszym artykule Laury Seal znajdziecie informacje nie tylko o “krzemieniu w winie”, ale też o zapachu/smaku rabarbaru, marakui i … sosu sojowego.
Skoro jestem już przy marakui – tutaj streściłam moje wrażenia z degustacji rieslinga Smaragd powstającego pod opieką Emmericha Knolla – wina w którym marakujowe nuty są całkiem dobrze wyczuwalne. O samym producencie i znacznie większej ilości jego win, pisał już jakiś czas temu Nasz świat win (tu i tu).
A na koniec polecam Wam artykuł Maćka o tym czy wino może być nudne.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...