Historię Benoit Marguet i jego drogi do biodynamiki opisałam tutaj, pisząc o Blanc de blancs – Champagne Yuman, dziś czas na Grand Cru Bouzy.
Bouzy znajduje się na południowym stoku Montagne de Reims. Szczególnie dobrze „czuje się” tam pinot noir. W dziś opisywanym winie pinot stanowi 77%, a dopełnia go chardonnay.
Wino pachnie orzechami włoskimi i migdałami, skórką pomarańczową, palonym karmelem i cytrusami.
W ustach – skoncentrowane. Słodycz migdałów i pieczonego jabłka przeplata się z lekką goryczką pomarańczowej skórki, a całość dopełnia dobrze wkomponowana w wino kwasowość.
Wina Champagne Marguet sprowadzają do Polski Terroiryści, dostępne jest np. w Wine corner, kosztowało 315 zł.
22
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...