Strona 3 z 9

Podróż po Alzacji – rozmowa z Xavierem Barilem z Domaine Engel

W lipcu, przy okazji wpisu o winach naturalnych, opublikowaliśmy pierwszą część rozmowy z Xavierem Barilem z winiarni Engel, druga czekała…

Ale Meksyk! – Winne wtorki

Zadanie postawione przez proponującego dzisiejszy temat Winiacza nie było trudne – Wtorkowicze mieli opisać wino z Ameryki Północnej. My trafiliśmy…

Więcej niż Cava – Conca del Riu Anoia

Opublikowany ostatnio na stronie miesięcznika Decanter artykuł o nowej kategorii Cavy stał się dla nas inspiracją do opowieści o producencie,…

Wina zgodne z przepisem – pierś kaczki, pasta doenjang i Cabernet sauvignon

W ramach współpracy z blogiem Kuchniokracja, dostaliśmy przepis na pierś kaczki z pastą doenjang. O ile dobrze wiedzieliśmy jak smakuje…

Winne wtorki – dlaczego warto ocalić Garnachę?

Jeśli Ziemię nawiedziłby kataklizm, a Wy moglibyście uratować tylko jedną odmianę, co by to było? – na  to niełatwe pytanie,…

Wina zgodne z przepisem – Pinot noir i grzanki

Pisząc o winie nie możemy pominąć tematu jedzenia. Dotychczas w niektórych wpisach sugerowaliśmy z czym najlepiej łączy się dane wino….

O degustacjach i blogowaniu – rozmowa z Michałem „Wine Mike” Misiorem

Na ogół rozmawiamy o winie z winiarzami, dzisiaj natomiast, mamy dla Was wywiad o blogowaniu i degustacji – o historii…

Verdejo – nie tylko na lato

Verdejo – wyraźnie zaznaczona kwasowość, cytrusy, zioła, goryczka. Takie cechy sprawiają, że wino z tej odmiany jest doskonałym wyborem na…

Od garganegi do shiraza – flaszki we mgle

Okazja udziału  w degustacji w ciemno nie zdarza się często. Szkoda, bo jest to świetny sposób by wyostrzyć zmysły, poszerzyć…

Winne wtorki: Madera – wywiad i degustacja

Z przedstawianiem win wzmacnianych chcieliśmy poczekać na trochę chłodniejsze dni. Zmieniliśmy nieco plany, gdy Irek Wis zaproponował właśnie takie wina…

© 2020 Enowersytet. Szablon przygotowany przez Anders Norén.