Strona 3 z 12

Bianco di Ampeleia i szybki makaron z cytrynowymi oliwkami

W styczniu sporo miejsca poświęciłam winom z Czech i Węgier, dziś pora przenieść się na Półwysep Apeniński, a dokładniej –…

Botrytisowe dywagacje – naukowe i degustacyjne

Botrytisowe dywagacje – taki był tytuł pierwszej w tym roku degustacji w której miałam okazję uczestniczyć. Dywagacje degustacyjne skierowały moje…

Buraczki, orzechy i frankovka

Czy wśród osób zaglądających do moich wpisów są takie, które nie jedzą mięsa (albo w ogóle produktów odzwierzęcych)? Albo takie,…

Przekrojowo przez pomarańczki (z Czech)

Gdy czytacie o winach czeskich, możecie mieć niemal pewność, że wina te będą pochodziły z Moraw – bo to w…

Kilka słów o winach pomarańczowych

Przez kilka lat mniej i bardziej intensywnego pisania, ani słowem nie wspomniałam o winach pomarańczowych.  Czas to nadrobić braki . A ponieważ…

Naturalne Dão w niecodziennym stylu – Rufia/Quinta de Boavista

Na półkach polskich sklepów z winem najczęściej znajdziecie mencię w wydaniu „wygładzonym” przez dojrzewanie w beczce, a czasem także niewielki…

Godello od Telmo Rodrigueza

O Telmo Rodriguezie i jego Compañia de Vinos pisaliśmy na blogu kilka lat temu, dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym…

O winnicy Schödl – dla Jancis Robinson

Po raz drugi mój tekst gości na stronie Jancis Robinson. Za pierwszym razem (w 2017 r) temat był dowolny. Mój…

La Biòca – wrażenia z degustacji

Od kilku tygodni na naszym blogu możecie znaleźć wywiad z Olgą Lamina z piemonckiej winiarni La Biòca. Olga odezwała się…

Piedmont and Langhe – interview with Olga Lamina from La Bioca winery

Recently, we had a pleasure to talk about Piedomont, its vineyards and more and less known grape varieties with Olga…

© 2021 Enowersytet. Szablon przygotowany przez Anders Norén.