Etyeki kúria -jeden z najlepiej znanych producentów w najmniejszym regionie Węgier – Etyek-Buda. Pierwszy, który zasadził w tym najchłodniejszym (i wietrznym!) regionie krzewy pinot noir. Ich owoce wykorzystuje zarówno do produkcji win spokojnych jak i musujących (a warto wiedzieć, że to właśnie w Etyek-Buda powstaje 70% węgierskich musiaków). Degustacja musiaków jeszcze przede mną, ale ostatnio – dzięki organizatorowi Hungarian wine show – Winicjatywie i Winom węgierskim, miałam okazję spróbować czerwonych win z Etyeki Kúria, mniej więcej w tym samym czasie próbowałam także pomarańczowego wina powstającego w tej winiarni.
Etyeki kúria Red 2017
Reprezentantka podstawowej linii win powstała z merlota, kekfrankosa, pinot noir, cabernet sauvignon i zweigelta. 14 dni maceracji na skórkach, Dojrzewało w 3-4 letnich beczkach z dębu węgierskiego. Pachnie jeżynami, śliwkami i czarnym bzem. W ustach – leśna malina, wędzona śliwka, średnia kwasowość, tanina i koncentracja. Całkiem przyjemna “podstawa”. (2017 nie jest już dostępny, 2018 kosztuje 34.49, sprowadza je Rafa wino)
Pinot noir 2018
To jedno z win z reprezentujących producenta. Przed zabutelkowaniem spędziło 15 miesięcy w 280 i 300 l beczkach z francuskiego i austriackiego dębu (częściowo – nowych). Maliny i jagody, które przeplatają się z przyprawowymi aromatami (pieprz, goździki), wszystko w średniej koncentracji i kwasowości. Pinot noir w sam raz na późną jesień i zimę (Rafa wino, 57,39 zł) .
Pisząc o winach Etyeki Kúria warto jeszcze wspomnieć o MSP – Mérész Sándor Project – winach powstających pod opieką Sándora Mérésza (głównego winiarza Etyeki), fermentowanych (głównie) na dzikich drożdżach.
Grey Orange 2019
Pomarańczowe (tzn. białe, ale macerowane na skórkach – w tym wypadku 14 dni) wino powstałe z pinot gris. Po pinot gris – szczepu o ciemnoróżowych skórkach ciężko jednak oczekiwać pomarańczowej barwy – kolor jest rubinowy. Wino pachnie ziołami, suszonymi morelami, żurawiną i pomarańczą z nutką pieprzu. W ustach – dobrze wkomponowana hibiskusowa kwasowość, brzoskwinie, pieprz i lekko słone nuty w połączeniu z migdałami i zdradzającymi użycie beczki (10 msc- używanej i nowej) cynamonem i goździkami. Ciekawa odmiana dla fanów pomarańczowych win, a jednocześnie bezpieczny wstęp dla tych, którzy ich jeszcze nie znają (Rafa wino, 58,39 zł).
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...