O tym, że światło źle wpływa na wino wiedzą chyba wszyscy. Producenci szampanów chronią swoje wina przed niszczącym wpływem krótkich fal świetlnych (UV, promieniowanie niebieskie) stosując w swoich piwnicach lampy sodowe. Popularnym rozwiązaniem jest pakowanie butelek w dodatkowe kartoniki czy przechowywanie wina w butelkach z kolorowego szkła.
Niemniej nie raz napotykamy na wystawy “specjalistycznych” sklepów z winem, na których pełne, przeznaczone do sprzedaży butelki wygrzewają się w promieniach słońca.
Jak dużo czasu musi upłynąć, by światło zniszczyło wino?
To oczywiście zależy od tego jakie wino mamy na myśli – czerwone, z powodu wyższej zawartości tanin i innych związków fenolowych, jest najbardziej odporne. Najbardziej wrażliwe natomiast jest wino musujące, szczególnie – różowe.
Do zbadania problemu wpływu światła na wino zainspirował nas ten artykuł. Kupiliśmy więc 3 butelki Prosecco (pakowanego w butelki z zielonego szkła, co teoretycznie mogłoby przedłużyć czas jego żywotności).
Jedną nich przechowywaliśmy w ciemnej szafce, dwie spędziły 2 tygodnie na parapecie.
Po tym czasie postanowiliśmy je otworzyć.
Wino przechowywane w ciemności smakowało i pachniało jak typowe Prosecco – dominowało jabłko, brzoskwinia i drożdże.
Światło sprawiło, że wszystkie “proseccowe” aromaty zastąpił smród gumy i tektury, w ustach zamiast z owocowych smaków został właściwie tylko kwas.
Z chemicznego punktu widzenia – ryboflawina i aminokwasy obecne w winie przekształciły się pod wpływem promieniowania w śmierdzące związki siarki.
Teoretycznie, światło jest w stanie zniszczyć wino już w godzinę. Tygodnia potrzeba by różowy musiak z butelki z bezbarwnego szkła nadawał się tylko do wlania do zlewu.
Zatem, gdy następnym razem traficie do sklepu w którym butelki stoją na nieosłoniętym parapecie – spytajcie ile czasu tam spędziły. Jeśli dłużej niż tydzień- kupcie też butelkę przechowywaną jak należy – najprawdopodobniej zdobędziecie gotowy materiał do porównania opisanego w tym artykule.
Komentowane przez Gosia Partyka
Kilka słów o winach pomarańczowych
Dziękuję za uważną lekturę! Już poprawiam :) ...
Wachau i najstarsza winiarnia w Austrii – rozmowa z Christine Saahs z Nikolaihof
Dziękujemy za komentarz. Rzeczywiście Neuburger jest też ...
O zaskakującym Gewurztraminerze
Przy odrobinie wysiłku dało się zrozumieć o co chodzi ;)
O zaskakującym Gewurztraminerze
Poprawione, dzięki za czujność!
Niełatwa przyjaźń z Bagą – Niepoort
Co prawda w Portugalii nie mieszkamy, ale bardzo lubimy ten ...