Vall Llach

Vall Llach, Porrera, Priorat – o nich usłyszycie w wywiadzie, który opublikowaliśmy ostatnio, tych którzy nie słuchali zapraszamy do wysłuchania.

Pozostaje jeszcze do wyjaśnienia kataloński termin “Vi de Vila”.

Od 2009 roku w DOQ Priorat wyróżniamy 12 podregionów, pozwalających na dokładniejsze określenie miejsca, z którego pochodzą winogrona z których powstało dane wino. Termin Vi de Vila, odnosi się właśnie do takich win.

Wyższą niż Vi de Vila kategorią jest natomiast Vi de Finca – winnica z której powstaje wino klasyfikowane jako Vi de Finca  musi mieć o 15% niższą wydajność, niż średnia apelacji, a powstające z niej wino, powinno istnieć na rynku pod tą samą nazwą  najmniej przez 10 lat.

Jest to system nawiązujący do systemu oficjalnie istniejącego od lat ‘30 XX wieku w Burgundii i Alzacji, przyznającemu ten termin Grand Cru winnicom od stuleci wyróżniającym się jakością.

W tej chwili w Katalonii jest tylko 8 winnic z których powstają Vi de Finca. Winnice te należą do pięciu producentów (więcej informacji – tutaj). Jedną z nich (Mas de la Rosa) posiada Vall Llach.

Przechodząc do Porrera Vi de Vila.
Wino składa się w 80% z Carinyeny (Carignan) i 20% Garnatxy (Grenache) – ta kompozycja jest typowa dla win z Porrery.
Dodajmy, że Carinyena została zebrana z ponad 100 letnich krzewów.

A w kieliszku?
Barwa: ciemno-purpurowa
Nos: maliny, wiśnie, a także skóra i kwiaty
Usta: jeżyny, śliwki, trochę porzeczek i migdały

A przede wszystkim – cechy charakterystyczne dla win z Prioratu – mineralność, koncentracja, złożoność, mocna tanina.
Rocznik 2012 – zabutelkowany w lipcu 2014, wino spokojnie mogłoby jeszcze poczekać w butelce.

Wino na wyjątkowe okazje.

Wina Vall Llach są dostępne w warszawskim sklepie Winkolekcja Wine Bar & Sklep

Degustowaliśmy na zaproszenie producenta.