Panie i Panowie – czas na wina z Prioratu!
Clos Mogador, Nelin 2013, Priorat
Pisząc o tym winie nie można nie wspomnieć, że jest wyjątkowe – z kilku powodów.
Po pierwsze – producent – Rene Barbier i założony przez niego w 1979 roku Clos Mogador.
Pionier rewolucji w Prioracie.
O Prioracie, jego historii i różnicach stylistycznych między różnymi terroir, możecie dowiedzieć się więcej z wywiadu z Albertem Costa, który przeprowadziliśmy będąc w Katalonii, opublikowanego tutaj
Po drugie – Nelin to białe wino z regionu słynącego z win czerwonych.
Białe wina obejmują jedynie 5% produkcji Prioratu.
Po trzecie – i w tym przypadku najważniejsze – wyróżnia je sposób produkcji i efekt końcowy.
Szczepy – 52% Garnacha blanca (bledszy klon znanej dobrze Garnachy), dopełniona dodającymi świeżości i kwasowości Macabeo, Viognierem i lokalnym szczepem o tajemniczej nazwie Escanyavelles.
Fermentowane w dębowych baryłkach, bez dodatku drożdży.
Następnie starzone przez 16 miesięcy w beczkach oraz w glinianych amforach.
Efekt?
Gdyby oceniać tylko po zapachu można pomyśleć, że mamy do czynienia z winem słodkim. Po samym smaku – z wytrawnym czerwonym.
Dlaczego?
Nos: słodkie nuty pomarańczy, grzanek i karmelu, bardzo złożone
Usta: wino jest oleiste, posiada wysoką kwasowość, jest bardzo długie, czujemy orzechy, a ziołowe nuty przywodzą na myśl bardziej Syraha niż białe szczepy
Kolor: jak przystało na białe wino starzone w beczce – złocisty.
Powstaje tylko 6000 butelek.
W Hiszpanii kosztuje około 35 euro…w Polsce – w sklepach (według naszej wiedzy) jest niedostępne, ale wina z Clos Mogador sprowadza Vinissimo.
Degustowane podczas wizyty u producenta.
Polecamy!
1 Pingback