Strona 2 z 13

Microbio, czyli o różnorodności Verdejo

Verdejo – ale nie jedno, dwa, czy trzy, ale… 20. Produkowane przeróżnymi metodami, niefiltrowane i niesiarkowane. Łączy je pochodzenie –…

Bodegas Forlong – naturalne palomino

Alejandro Navaerez i Rocio Aspera –  znają się jeszcze ze szkolnej ławki. Przyjaźń z czasem przekształciła się w miłość, nie…

Naturalny Cabernet franc z doliny Loary – Domaine de Touraine

Pierwszy raz Cabernet franc powstającego pod opieką Pascala Avrila spróbowałam w marcu. Już wtedy planowałam wrócić do jego win. Okazja…

Polskie wina na Winoforum 2022

Winoforum, czyli coroczne spotkanie osób piszących o winie w Polsce, było nie tylko okazją do spotkania, ale także – degustacji…

Grempler sekt i pairing wcale nieoczywisty

Grempler Sekt – możliwe, że pierwsze spośród przedwojennych niemieckich win musujących. Nad jego produkcją czuwali specjaliści przybyli z  Szampanii, a…

Casale del Giglio, Bellone – historycznie i kulinarnie

Bellone –  pochodzi z Lazio i to w okolicach Rzymu rośnie większość winnic tego szczepu. Najczęściej powstają z niego wina …

Etyeki Kúria – Kúria Red, Pinot noir i Grey Orange

Etyeki kúria -jeden z najlepiej znanych producentów w najmniejszym regionie Węgier – Etyek-Buda. Pierwszy, który zasadził w tym najchłodniejszym (i…

Ampeleia – Cabernet franc i przyjaciele

Wina z Ampelei “uśmiechały się” do mnie za każdym razem, gdy miałam okazję odwiedzać Wine Corner. Niektóre z nich znałam…

Weingut Loimer – wywiad i degustacja

Mało brakowało, a wywiad, którym chcę dziś się z Wami podzielić w ogóle by się tu nie pojawił. Problemy techniczne…

Winnica Wieliczka – Riesling i risotto dyniowe

Dynia, to warzywo na które czekam niemal tak samo jak na szparagi. W mojej kuchni odmieniana jest przez wszystkie przypadki…

© 2024 Enowersytet. Szablon przygotowany przez Anders Norén.