Verdejo – wyraźnie zaznaczona kwasowość, cytrusy, zioła, goryczka. Takie cechy sprawiają, że wino z tej odmiany jest doskonałym wyborem na lato. Nie tylko. Naszym zdaniem niejedno dobrze zbudowane Verdejo będzie świetne na chłodniejsze, jesienne dni. Szukającym informacji o historii Verdejo i Ruedy – apelacji z którą jest utożsamiany ten szczep, polecamy tekst Krzysztofa Dobryłki.

O tym jak różnorodne mogą być wina z Verdejo mogliśmy przekonać się podczas degustacji organizowanej przez Julio Cesar’a Sobrino w ramach Degusta Espagna, w czerwcu tego roku. Najwyższa pora, by przedstawić bardzo dobre wina (rzadko kiedy zdarza się degustacja, w której każde wino jest na prawdę dobre!) i ich  producentów.

Bodegas Mocén i stare podziemne korytarze
Właścicielem Bodegas Mocén jest José Luis Ruíz Solaguren – biznesmen, znany głównie jako właściciel hiszpańskiej sieci restauracji. W 1988 roku, pochodzący z Rioja José Luis Ruíz Solaguren postanowił zakupić znajdującą się w Ruedzie winiarnię, a także liczące ponad 500 lat podziemne korytarze, znajdujące się w historycznym centrum regionu. Zarówno korytarze, jak i winiarnia były stopniowo odnawiane. W 1992 roku nastąpiło uroczyste otwarcie, którego dokonał Juan de Borbón, ojciec obecnego króla Hiszpanii – Juan’a Carlosa I.  

verdejo bodegas mocenMocen Verdejo Selection Especial 2015

Cytrynowo-zielona barwa, intensywność aromatów opisałabym jako średnią +, dominują lekko zielone, ziołowe i trawiaste nuty. W ustach – dobrze zbudowana, długie, kwasowość wysoka, wino jest soczyste, nadal młode – lekko wyczuwalne drożdże, dominuje brzoskwinia, skórki cytrusów i jabłko.
Wino nie jest dostępne w Polsce, a u producenta kosztuje 5 €.
Win Bodegas Mocén będzie można spróbować 27 września w Warszawie, podczas XII Wystawy Win Hiszpańskich.

 

Bodegas Ontañon –  z Rioji do Ruedy
Jest to duża, rodzinna (prowadzona obecnie przez piąte pokolenie) winiarnia. Początkowo rodzina Pérez Cuevas tworzyła wina w Rioja, stamtąd też pochodzi większość ich win.  Obecnie do Bodegas Ontañon należy także winiarnia i winnica w Ribeira del Duero, a od niedawna także winnice w regionie Navarra. Najnowszym przedsięwzięciem jest natomiast tworzenie win w regionie Rueda.

vetiverVetiver Verdejo 2015 to pierwszy rocznik powstały w ramach tego projektu.

Barwa złota z zielonkawymi refleksami. Aromat jest dość ciężki i lekko słodki, pojawia się marakuja, brzoskwinia, a także zioła, szczególnie charakterystyczny dla Verdejo aromat koperku.

Wino jest importowane przez City wine, a win produkowanych przez Bodegas Ontañon będzie można także spróbować podczas Wystawy Win Hiszpańskich.

 

Verdeal – tylko Verdelho
Pomysłodawcą projektu Verdeal jest młody przedsiębiorca Eduardo Poza, który w 2007 roku postanowił zacząć tworzyć wina wyprodukowane w 100% z jego ulubionego ulubionego szczepu – Verdejo (a dodajmy, że wiele Verdejo było i jest z resztą do dziś mieszane z Sauvignon blanc). Za tworzenie win Verdeal od początku odpowiadała Silvia García González.

Butelka Verdejo VerdealVerdeal Verdejo 100% 2015

Wino jest nieco ciemniejsze niż dwa wcześniej opisane, ale nadal zachowuje charakterystyczną dla Verdejo słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. Wino o średniej intensywności aromatów, wśród których pojawiają się zarówno owoce cytrusowe, marakuja, jak i lekkie nuty maślane oraz krzemienna mineralność. W ustach – gładkie, dobrze zbudowane, lekka, krewetkowa słodycz, nieco ziół, a z owoców dominuje brzoskwinia.

Wino jest importowane przez Vinissimo.

 

Loess – lessowe eksperymenty
Kolejne nowe przedsięwzięcie w regionie Rueda. Historia Loess rozpoczyna się w 2001 roku w Riberia del Duero.  Gdy eksperymenty z Tempranillo z lessowych gleb Ribeira del Duero dały zadowalające wyniki, postanowiono sprawdzić czy równie dobre wina można stworzyć z gron Verdejo rosnącego na lessowych glebach Ruedy. Naszym zdaniem eksperyment powiódł się bardzo dobrze.

Butelka Verdejo LoessLoess Blanco Rueda

Kolor typowy dla szczepu. Aromaty o nieco większej niż średnia intensywności, wino złożone, dominuje marakuja i brzoskwinia, pojawia się także cytrusowa (cytrynowa i grejpfrutowa) skórka, a później także zioła. W ustach – “średnia +” kwasowość, wino gorzkawe, dobrze zbudowane, gładkie, dominuje brzoskwinia, lekko zaznaczona słodycz, ale pojawia się także…eukaliptus.

Wino niestety nie jest jeszcze dostępne w Polsce.

 

José Pariente – rodzinna tradycja

Historia tej winiarni rozpoczęła się w 1960 roku, kiedy José Pariente postanowił tworzyć Verdejo w Ruedzie, José zmarł w 1997 roku, ale wkrótce winiarnię przejęła córka – Victoria Pariente. Obecnie za tworzenie wina w José Pariente  odpowiada córka Victorii – Martina, która wcześnie zaraziła się winiarską pasją od matki i jak mówi, nie wyobraża sobie pracy w jakiejkolwiek innej branży. Za kwestie biznesowe i eksport odpowiada natomiast brat Martiny – Ignacio, który rozpoczął pracę dla rodzinnej firmy po studiach i kilku latach poświęconych zdobywaniu doświadczenia w dużych, międzynarodowych przedsiębiorstwach (takich jak np. L’Oreal).

Wina José Pariente to Sauvignon blanc – nie tylko wytrawne, ale także słodkie, stworzone przez Victorię – Apasionado. 
Głównym szczepem wykorzystywanym w José Pariente jest natomiast Verdejo. Odmiana ta jest fermentowana w beczkach (Verdejo Barell Fermented), powstaje także wino dojrzewające w cementowo-glinianych “jajach” (Verdejo Special Cuvée), my natomiast mieliśmy okazję spróbować najmniej “zmodyfikowanej” wersji  – Varietal Verdejo.

Butelka Verdejo Jose ParienteO ile barwą nie różni się specjalnie od wcześniej opisanych przykładów, o tyle aromat i smak zdradzają, że mamy do czynienia z poważniejszym winem. Wino jest aromatycznie “gęste”, dość ciężkie, pojawiają się nuty maślane, migdały, a także zioła, koperek oraz zapach nektarynki.

W ustach – dobrze zbudowane i złożone wino o wysokiej kwasowości, leciutka owocowa słodycz (brzoskwini i jabłka) komponuje się z ziołowymi smakami i lekką goryczką.

Wino jest importowane przez DeSabor, nie jest dostępne w sklepach, ale można je znaleźć w ofercie restauracji i wine barów w cenie 65-90 zł.

 

Cuatro Rayas – największy producent w Rueda

Winiarnia działająca od 1935 roku, obecnie powstaje w niej niemal 20%  białych win DO Rueda, co, jak nietrudno się domyślić, czyni Cuatro Rayas, największym producentem w apelacji.  W przypadku tego producenta wielkość nie jest odwrotnie proporcjonalna do jakości (czego czasem można by się obawiać.

butelka cuatro rayas

 

Degustowaliśmy Verdejo Viñedos Centenarios – powstałe z owoców ponad 100-letnich krzewów. Ciemniejsza niż w przypadku wcześniejszych win barwa. Aromatycznie gęste i dość ciężkie, dojrzałe owoce,przełamane aromatem cytrynowej skórki, nuty maślane, a także koperek, a nawet lekkie przydymienie. W ustach średnia + kwasowość, wino złożone,  mineralność, gruszka i niedojrzała brzoskwinia.   

Importowane przez The fine food group, cena: 43 zł

 

Viña Vilano Verdejo – wyjątek
Kolejna kooperatywa w zestawieniu. Firma działa od 1957 roku, obecnie tworzy głównie wina czerwone w Ribeira del Duero. Verdejo jest więc wśród nich wyjątkiem,

butelka vina vilanoW barwie złociste. Aromatycznie gęste, pojawiają się nuty miodowo-maślane, trochę ziół, a także owoców – szczególnie dojrzałych brzoskwiń.. W ustach kwasowość średnia +, dość długie, złożone. Smak kopru włoskiego, przeplata się z marynowaną cytryną, krzemienną, chłodną mineralnością a także …kwaśną śliwką.

Wino jest importowane przez Vintages, cena: 42 zł. Win produkowanych Viña Vilano przez będzie można również spróbować podczas Wystawy Win Hiszpańskich.

 

Iduna Verdejo Fermentado en Barrica – Verdejo z Toro

Tutaj z kolei mamy do czynienia z producentem Viñaguareña, produkującym wina w apelacji Toro. Powstała w 1999 roku, a jej nazwa wywodzi się od rzeki Guareña. Z owoców starych, 100-120 letnich krzewów Verdejo Viñaguareña produkuje dwa wina. Musujące, 3 lata dojrzewające na osadzie drożdży Iduna Brut Nature oraz nierocznikowe (!), fermentujące i dojrzewające w beczkach z francuskiego dębu Iduna Barell Fermented.

Butelka Vina IdunaMy mieliśmy okazję spróbowania tego drugiego, stylem jesiennego wina. Intensywnie złota barwa. Równie intensywne przydymiono-maślane aromaty, zioła, koperek, gryczany miód  i słodkie przyprawy. W ustach wysoka kwasowość, wino jest ciężkie, a jego smak długo pozostaje w ustach, balsamiczne, wyczuwalna jest  beczkowa słodycz przypraw, pojawia się także eukaliptus. Wina Viñaguareña nie są dostępne w Polsce, ale będzie można ich spróbować 27 września, podczas XII Wystawy Win Hiszpańskich.