Z przedstawianiem win wzmacnianych chcieliśmy poczekać na trochę chłodniejsze dni. Zmieniliśmy nieco plany, gdy Irek Wis zaproponował właśnie takie wina jako motyw Winnych wtorków. Nad tym jakie wina opisać nie musieliśmy się długo zastanawiać – od czerwca na opublikowanie czekał wywiad, który przeprowadziliśmy będąc w tym roku na Maderze oraz zdjęcia z tej pięknej wyspy. Posłuchajcie zatem co o historii i różnorodności Mader opowiedział nam João Pedro Ghira, przedstawiciel Blandys – największej firmy produkującej to niezwykłe wino.

A jeśli chodzi o degustację – dziś chcielibyśmy Wam przestawić Maderę wytrawną (więc zrobioną z Sercial), 10 letnią.

Lekko bursztynowy kolor, aromaty lekko przydymione, można wśród nich odnaleźć suszone owoce, orzechy, a także cytrusy i aromat drewna.  W ustach wyraźnie zaznaczona kwasowość, migdałowa goryczka i konsekwentnie jak w nosie – suszone owoce.

Warto samemu znaleźć swój ulubiony styl Madery, my gustujemy w Maderach wytrawnych, więc i ta nam bardzo smakuje.

Madery Blandys importuje do Polski Dom Wina

W tej edycji Winnych wtorków:

Winiacz i Blurppp przedstawili Marsalę

Winne przygody – sherry

Czerwone czy białe – 10 letnie Tawny z doliny Barossy

20160617_112603

20150705_161050 20150629_143704 20160616_184257_hdr